Ajattele niitä kaikkia nälkäänäkeviä etiopialaisia! Eikös jotenkin noin lapsia ole Suomessa ole houkuteltu syömään lautasensa tyhjäksi. Ja niinhän meitä opetetaan, että ainakin, jos itse on ottanut annoksensa, niin se on myös syötävä kaikki.

Etiopialaisissa ravintoloissa hämmensi aluksi se, että ruoka-annokset olivat varsin isoja. Varsinkin lihaa oli usein annoksessa todella paljon. En kotioloissa syö kovinkaan usein lihaa, joten liha-annoksista selviytyminen tuntui  vaikealta. Toisaalta kuitenkin tuntui, ettei tällaisessa maassa, jossa ruoasta on puutetta, voisi tarjolle tuotua ruokaa jättää syömättä. Opaskirja onneksi tiesi kertoa, että Etiopiassa olisi tapana jättää lautaselle ruokaa, koska lautasen syömisen tyhjäksi uskotaan houkuttelevan nälänhätää.

Varsinainen helpotus tähän ongelmaan tuli kuitenkin kun keskustelime siitä, miten vähällä rahalla Addis Abebassa voi äärimillään tulla toimeen. Ilmeisesti noin 20 birrillä eli yhdellä eurolla on mahdollista pysyä hengissä. Tällä budjetilla syötävä hankitaan ravintoloiden pois lahjoittamista tai myymistä ruoista. Eli, ei se minun lautaselleni jättämä ruoka menekään hukkaan, vaan nimenomaan tuossa maassa se hyvin todennäköisesti päätyy jonkun huonosti toimeen tulevan ihmisen ateriaksi!